12:42 - 14. november 2014

Dikternes revolusjon, 25 år etter

Tsjekkoslovakias kunstnere og intellektuelle fikk sin mann i slottet etter fløyelsrevolusjonen i 1989. Hva tenker de gamle dissidentene om dagens Tsjekkia?

Realist: - Vi har frihet, men den er knyttet til penger. Vil man publisere en bok i dag, må det være noen som tror at de kan tjene penger på den. Dette er realiteter, sier Jiřina Šiklová.

Jirina Šiklová (79) viser Morgenbladet fra rom til rom i sin sentrumsnære Prahaleilighet. Den er fylt av bøker, stabler av manus og dokumenter fra en dissidentaktivitet som begynte allerede på slutten sekstitallet. Her og der henger bilder av undergrunnsbevegelsens helter, som Václav Havel selvfølgelig. En yngre utgave av Šiklová poserer sammen med Karel Schwarzenberg, den filmstjerneaktige aristokraten som levde i eksil og senere ble utenriksminister.

– Jeg jobbet mest med samizdat, reproduksjon og distribusjon av tekster som var forbudte under sensuren. Mange av oss ble arrestert, og det ble satt i gang en internasjonal kampanje for å få oss fri. Både Francois Mitterand og Ronald Reagan var med, det var helt utrolig. Etter at Havel ble president, sendte han meg spøkefullt en offisiell benådning.

Annonse