Annonse
02:12 - 11. juli 2014

Det enkleste er å sentralisere

Når staten forenkler, får statlige etater mer makt, skriver Aslak Bonde

Illustrasjon: Marvin Halleraker, www.marvin.no
Annonse

Når staten skal forenkle, får staten mer makt – på tross av at regjeringen sier den vil desentralisere og at forskningen ofte sier at smått er godt.

Frp-statsrådene Siv Jensen og Sylvi Listhaug kunngjorde hvert sitt forenklings- og avbyråkratiseringsforslag før de dro på sommerferie. Finansministeren vil fjerne kommunale skatteoppkrevere og landbruksministeren vil fjerne regionale mattilsyn. Begge forslagene vil resultere i at statlige etater får mer makt.

Selvfølgelig blir det slik når det er statlige beslutningsaktører som legger premissene for forenklingen. Byråkratene i Finansdepartementet har arbeidet i flere tiår for å fjerne 500 kommunale skattebyråkrater. Endelig har de fått en statsråd som tør å utfordre kommunesektoren, og som vil forenkle på den riktige måten – uten at det rammer de byråkratene som lager og forvalter regelverket på kontorene i Oslo.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse