Annonse
02:12 - 11. juli 2014

Det enkleste er å sentralisere

Når staten forenkler, får statlige etater mer makt, skriver Aslak Bonde

Illustrasjon: Marvin Halleraker, www.marvin.no
Annonse

Når staten skal forenkle, får staten mer makt – på tross av at regjeringen sier den vil desentralisere og at forskningen ofte sier at smått er godt.

Frp-statsrådene Siv Jensen og Sylvi Listhaug kunngjorde hvert sitt forenklings- og avbyråkratiseringsforslag før de dro på sommerferie. Finansministeren vil fjerne kommunale skatteoppkrevere og landbruksministeren vil fjerne regionale mattilsyn. Begge forslagene vil resultere i at statlige etater får mer makt.

Selvfølgelig blir det slik når det er statlige beslutningsaktører som legger premissene for forenklingen. Byråkratene i Finansdepartementet har arbeidet i flere tiår for å fjerne 500 kommunale skattebyråkrater. Endelig har de fått en statsråd som tør å utfordre kommunesektoren, og som vil forenkle på den riktige måten – uten at det rammer de byråkratene som lager og forvalter regelverket på kontorene i Oslo.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt