Annonse
11:55 - 19. september 2014

Den utmattende regjeringsgjerningen

Langvarig regjeringsdeltagelse suger krefter ut av politikerne, skriver Aslak Bonde.

Annonse

POLITISK ANALYSE

Mangel på nye idéer. Det er en av de hyppigst brukte forklaringene på at den svenske regjeringen søndag ble stemt ut av velgerne – etter åtte år ved makten. Det samme ble sagt da vår rødgrønne regjering tapte valget i fjor – også etter åtte års styre. Både der og her virket det som om energien ble sugd ut av regjeringspartiene og deres fremste menn og kvinner. Det var illustrerende at den avgående statsministeren Fredrik Reinfeldt dagen etter valget droppet å møte pressen – angivelig fordi han skulle sove. Den andre sentrale personen i regjeringsprosjektet, finansminister Anders Borg, kunne knapt vente med å si at han nå ville ut av politikken.

Enhver toppleder vil underskrive på at det er slitsomt å ha stort ansvar år etter år. Teknologien gjør at de færreste tar seg helt fri i ferier og på kveldene. Lederrollen er også mer krevende nå enn før – med økende tempo, internasjonalisering, sammenveving av politikk og næringsliv og krav til mer avansert personalbehandling.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse