10:50 - 10. oktober 2014

Den paranoide stil i jihadismen

Går veien til IS via konspirasjonsfilmer? Noen forsøksvise svar.

Konspirasjonsfilm: Amatørfilmskaperne bak The Arrivals gjør bruk av musikk, rytmer, raske klipp som i en musikkvideo, og lurer ofte budskapet inn via tekstplakater. Vi ser demoniske bilder av Britney Spears, satt til et skummelt lydspor. Vi ser hallusinerende scener med elefanten Dumbo, damebladtitler og Rihanna og «naughty sex».

I februar 2010 ble Mohyeldeen Mohammad intervjuet av den konspirasjonsorienterte nett-kanalen Nyhetsspeilet. Den 24-årige ekstremisten satt i mørk lue og hettejakke på en svakt opplyst restaurant og hevdet at «911 var en inside job». Han viste til meldinger om at nye europeiske biler ville utstyres med en svart boks, og at det var foreslått «å installere en chip i mennesket». «De vil overvåke deg og den du er», sa han. «Karikaturtegningene er bare en del av korstoget mot islam, og denne globaliseringen som frimurerne og deres tjenere driver på med.» Han viste til at kjente politikere er frimurere, og at «vi har sett at Frp-politikere deltar på dette Bildenberg-møtet». «Det bør ringe en bjelle når de største politikerne i dette landet er satan-tilbedere, frimurere», sa han. «De dyrker satan, og de vil at folk skal være deres slaver.»

Tilfellet Bastian V. Oppfatningene minner om dem som sist uke kom frem i Morgenbladets artikkel om radikaliseringen av Bastian Vasquez, som nå kriger i den såkalte «islamske staten», IS. Venner mente at han var påvirket av konspirasjonsfilmer. Serien The Arrivals ble nevnt. «Han sa at du må se dette, se hvordan verden fungerer», fortalte en venn, som Vasquez hadde tatt med på en runde i Skien for å vise tegn på at dommedag var nær. Beskrivelsene antydet at konspirasjonsteorier forbundet med høyreekstreme i USA hadde tilslutning også blant jihadister, og at konspirasjonsfilmer spiller en rolle i radikaliseringsprosessen til unge nordmenn som radikaliseres og reiser til IS.

Annonse