Annonse
10:12 - 06. juni 2014

Byen (nesten) uten heroin

En lege på kanten av loven la ned Kristiansands åpne heroinmarked.

Heroinparken: Dagfinn Haarr trasker på gamle trakter i Wergelandsparken, der mange av Kristiansands heroinister pleide å samle seg på 1990-tallet. Den gang var de kanskje 250, nå er det bare 10-20 personer i byen som fra tid til annen bruker heroin. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

En lege med hvitt skjegg og gul sydvest er alene om å trosse regnværet denne tirsdagen, der han triller sin hvite herresykkel langs gangveiene gjennom Wergelandsparken i Kristiansand. To slitne alkoholikere har søkt ly for regnet i parkens paviljong. Ellers ligger den folketom.

– Dette var vår Nygårdspark, mimrer Dagfinn Haarr.

Han trekker sykkelen etter seg og forteller om 1990-tallet, da han kom til en by som «vasset i heroin», slik Nygårdsparken i Bergen gjør det i dag. Haarr anslår at byen hadde rundt 250 heroinister på denne tiden. Kristiansand ble regnet som Norges verste narkoby utenfor Oslo. Det var hit til parken heroinistene kom for å kjøpe. I paviljongen ble det jevnlig arrangert førstehjelpskurs for narkomane, der de lærte å gjenopplive hverandre, noe som trolig reddet mange liv.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse