Annonse
10:31 - 10. oktober 2014

Breddebløffen

De skulle være en garantist for folkehelse. Men Norges idrettsforbund har systematisk dyrket toppidrett og eget byråkrati på bekostning av bredden, mener kritikerne.

Herkules idrettspark, Skien i Telemark. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

I slutten av mai i år druknet en 17 år gammel gutt i et utebasseng på Tøyenbadet etter stengetid. Bassenget var ikke mer enn 10 ganger 10 meter bredt, men 17-åringen hadde som svært mange andre barn på Oslos østkant aldri lært å svømme. Samme måned løp flere hundre 16-åringer i Stavanger den avsluttende 3000 meter-testen i en av ungdomsskolens siste gymtimer. De brukte i gjennomsnitt 1 minutt og 15 sekunder lengre tid på distansen enn deres foreldre hadde gjort 40 år tidligere.

I indre Troms avsluttet samtidig 1996-årgangen sin førstegangstjeneste i hæren. De tilhørte det første kullet norske rekrutter som ikke ble sendt ut på den tradisjonelle tremilsmarsjen mot slutten av tjenesten. Forsvaret hadde tatt konsekvensen av et økende antall belastningskader og kuttet marsjen med én mil. Norske 18-åringer var i motsetning til sine foreldre og besteforeldre, ikke robuste nok til å gå tre mil på bena med elleve kilo på ryggen.

I 2014 er over halvparten av voksne nordmenn overvektige, og nærmere 20 prosent sykelig overvektige. Norge er i tillegg blant OECD-landene med størst økning i fedme og overvekt de siste tyve årene, og livsstilssykdommer knyttet til overvekt og inaktivitet er i sterk fremmarsj.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse