Annonse
09:43 - 06. juni 2014

Brasils stadionkamp

FOTBALL-VM Trøbbel i sikte og trøbbel i bakspeilet når fotball-VM i Brasil begynner. Historien bak «Lula Stadion» oppsummerer det meste som har gått galt.

«Lula stadion»: Arenaen i São Paulo, der VMs åpningskamp skal spilles, var fortsatt ikke ferdig en uke før avspark. Foto: Antonio Miotto/NTB Scanpix
Annonse

Torsdag spilles VMs åpningskamp i São Paulo på Arena de Itaquera, også kjent som Arena Corinthians, også kjent som Lula stadion. Men egentlig skulle ikke banen eksistert. Da Brasil i 2007 ble tildelt VM, ble det tidlig klart at åpningskampen skulle gå i São Paulo. Men på hvilken bane? Byens tre gigantklubber hadde hver sin arena: São Paulo FC spilte på Morumbi, Palmeiras på Palestra og Corinthians på Pacaembu – den vakre, offentlig eide art deco-banen fra 1940, som også huser Det nasjonale fotballmuseet og har en spesiell plass i Brasils fotballhistorie.

 

Innbytte. VM arrangeres i tolv forskjellige byer. Seks av banene er splitter nye, seks er «renoverte» – blant annet Maracanã i Rio de Janeiro. Disse renoveringene er så omfattende at banene i praksis er helt nye de også. All betong er plukket ned og satt opp igjen. Gressmattene er fjernet og lagt på ny. Derfor sier mange at Brasil har fått tolv nye baner til VM. Til sammenligning bygget Tyskland én da de arrangerte VM i 2006.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse