Annonse
10:27 - 28. mars 2014

Bistandsjobben kostet dem livet

Seks afghanske hjelpearbeidere ble drept på jobb for et prosjekt Norge betaler 120 millioner kroner for. Afghanske tolker har fått asyl i Norge, nå ber livredde hjelpearbeidere om det samme.

Henrettet på jobb for Norge: Oppe fra venstre: Mohammad Behzad, Mohammad Anwar, Nasrullah Khan. Nede fra venstre: Qutbaddine Habibullah, Qutratullah Rashid, Sayed Hamidullah
Annonse

Onsdag 27. November 2013: Kvart over åtte om morgenen setter syv menn seg inn i en umerket Toyota Corolla stasjonsvogn. Det knirker når stålporten åpnes av to ubevæpnede vakter. Sjåføren svinger bilen til høyre. De kjører forbi guvernørens kontor og gjestehus og videre sørvestover ut av Maimana.

De syv i bilen arbeider sammen på utviklingsorganisasjonen ACTEDs lokalkontor i Almar-distriktet i Faryab. Det er bare tre og en halv mil unna, og det er dit de er på vei. De snakker først litt om jobben, men som så ofte før begynner de å tulle og tøyse med hverandre. I et område som blir farligere og farligere, hjelper de hverandre med å holde humøret oppe. Ved bygrensen står et pansret Humvee-kjøretøy som er donert av USA, parkert langs veien. Der står også politimenn, soldater og etterretningsfolk og sjekker bilene som kjører inn og ut av byen.

Bilen fortsetter opp den slake bakken ut av byen. Der går fire menn ut på hovedveien og stopper Toyotaen. De har tre kalasjnikov-geværer og et sovjetisk PK-maskingevær. To av mennene går opp på høyre side av bilen, de to andre går til den andre siden.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse