Annonse
13:58 - 30. desember 2014

Asiatisk samling

2015 kan bli året da Asia får sitt eget EU. Men store hindringer står fortsatt i veien.

Nasjonalisme: En kvinne sitter i en restaurant på toppen av en skyskraper i Bangkok. Det like lett å få øye på antipatier som sympatier i måten innbyggerne i Asean-landene ser på hverandre på. Foto: Gorm K. Gaare
Annonse

Yangonadressen «98, 16th Street» har en klang av New York. Men grønnsaksselgerne og de mobile krimskramsbodene i den trange sentrumsgaten gir helt andre assosiasjoner. Ikke en eneste mann med dress og stresskoffert er i sikte. Sansene er under hardt press for å dechiffrere det kaotiske gatebildet, tilsløret av røyken fra fresende matgryter på fortauskantene. To karer som sitter på tomme ølkasser og spiller kort, vifter bort en løshund.

Nummer 98 er like nedslitt som de andre fasadene, og det er ingen skilt ved døren som forteller hvem som holder til her. På toppen av den knirkende trappen opp til andre etasje står et klistremerke med logoen til firmaet «Blink». Dette PR-byrået i Myanmars hovedstad gir et inntrykk av hvilken utvikling landet – og hele regionen – er midt inni.

En av sjefene hilser oss velkommen, og presenterer seg med sitt internasjonale navn Erik Oo. Han rekker oss en boks leskedrikk hver, og ber oss ta plass i to velbrukte sakkosekker, som fyller nesten hele gulvplassen i den trange gangen som fungerer som møterom.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Fra Norges hovedstad er det ikke mulig å komme seg ut i Europa med tog om sommeren. Det har vi nå nesten vent oss til. Men fra Trondheim går det an. Man kan for eksempel kjøre Vy-tog…»