15:39 - 10. januar 2013

Washingtons mektigste lobbyist

Ni av ti republikanere i Kongressen har lovet Grover Norquist at de aldri skal heve skattene.

Kult-leder: Grover Norquist er «den onde trollmannen som leder høyresidens anti-skatte-kult», har medie­lederen Arianna Huffington sagt. Sitatet er gjengitt på Americans for Tax Reforms egen nettside. Foto: Rich Clement/Bloomberg/Getty

Et kjedelig møterom i syvende etasje fylles opp. Noen dresskledde menn beveger seg bakerst i lokalet og småsnakker med hverandre. Ved enden av et bord med plaststoler rundt, midt i rommet, sitter Grover Norquist, en kortvokst, kvikk 56-åring, økonom fra Harvard og leder av lobbygruppen Americans for Tax Reform (ATR). Gruppens kampsaker er lavest mulig skatt og minst mulig stat. Den støttes av aktivister, næringslivsfolk og politikere på høyresiden. ATR og Norquist er blant de mektigste aktørene i amerikansk politikk.

Klokken er 10 og Norquist innleder sitt populære, ukentlige onsdagsmøte i ATRs lokaler, fire kvartaler fra Det hvite hus. Mange har noe på hjertet: En radiodirektør trenger økonomisk og moralsk støtte. En hijabkledd kvinne fra Syria vil ha hjelp til landets opposisjonelle kristne. En toppsjef fra Domino’s legger frem selskapets misnøye med statlig regulering av pizzabransjen. En eldre mann tar opp skatteflukten fra delstater med høyere skattenivå enn nabostatene. Og som et apropos forteller en kvinne om den franske skuespilleren Gérard Depardieus skatteflukt fra hjemlandet.

Det vekker latter. Det sosialiststyrte og overbeskattede Frankrike er et yndet parodiobjekt i Norquist-rekker.

Annonse