Annonse
09:48 - 25. januar 2013

Truet og truende

Ingen reagerte da gribben forsvant. Ti prosent av verdens arter står i fare for å bli utryddet. Stygge dyr taper kampen om penger, vern og oppmerksomhet.

Symbol på død: Negative assosiasjoner til tross: Da 99 prosent av Indias gribber forsvant, oppdaget folk hvor viktige de er. I årtusener har gribbene spist kadavrene til landets hellige kuer, som nå blir liggende og råtne. Foto: Mike Lane/ Biosphoto
Annonse

Himmelen over Aker Brygge er fylt av måker. De stuper ned mot bryggekanten mens de skriker hest – som om det er en god idé å dele smulene fra et oppskåret grovbrød med enda flere sultne artsfrender.

Bymåkeforsker Morten Helberg ved Universitetet i Oslo kaster brødbiter mot fuglene, og holder orden i det fjærkledde kaoset.

– Han der pleier å være på Oslo S, sier Helberg idet han plotter registreringsnummeret til en sulten gråmåke inn på mobilen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse