Annonse
11:41 - 22. november 2013

Trøbbel på Nilen

De grufulle drapene i en buss på det norske høyfjellet har fått mange til å lure på hva som skjer i verdens yngste nasjon Sør-Sudan.

Nomader: En dinka-kvinne fra konfiktområdet Abyei i Sør-Sudan passer på kvegflokken. Det er avtalt en folkeavstemning om området skal tilhøre Sør-Sudan eller Sudan. I en uoffisiell avstemning som ble avsluttet 31. oktober stemte bare 12 av 63 433 for å tilhøre Sudan. Foto: Goran Tomasevic / NTB Scanpix
Annonse

Det var mange som jublet da nærmere ni millioner sør-sudanere fikk sin uavhengighet i 2011. Endelig kunne de rive seg løs fra et diskriminerende og islamistisk regime i nord og bygge et nytt land på egne premisser.

Nå er det gått over to år og ting ser en god del annerledes ut. Sudan og Sør-Sudan skilte lag før de var enige om betingelsene. Det dreier seg blant annet om hvor grensene skal gå. Flere områder er omstridte, særlig Abyei som er blitt en verkebyll. Abyei som ligger formelt i Sudan, har en befolkning (dinka) med kulturelle røtter i sør og arabiske nomader (missiriya) som utnytter beitene i tørketiden, men som ikke bor der fast. Det er avtalt folkeavstemning om områdets fremtiwd, men det er ikke enighet om de arabiske nomadene skal få lov til å stemme og ingen vilje til kompromisser.

I lengre tid var det også uenighet om hvor mye Sør-Sudan skal betale for å frakte oljen sin gjennom ledninger i nord til Sudans havneby Port Sudan for eksport. På dette siste punktet sto partene så langt fra hverandre at Sør-Sudan stengte alle oljefeltene sine i februar 2012, en beslutning med dramatiske konsekvenser siden staten fikk 95 prosent av sine inntekter fra olje. Dette stridsspørsmålet er foreløpig løst og oljene flyter igjen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse