10:39 - 23. september 2013

Syria i 2013 som Irak i 2002

Dragkampen om en Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd minner om Irak før USAs invasjon. Med én vesentlig forskjell.

Strid om reaksjon: FN-ambassadørene Samantha Power fra USA og Vitaly Churkin fra Russland forhandler nå om resolusjonstekst, og hvorvidt den skal inneholde en trussel om potensiell militæraksjon. Foto: Scanpix

«Nå er Syria igjen solid plassert på FN-sporet», fastslo utenriksminister Espen Barth Eide tirsdag, da han møtte presse og sivilsamfunn for å presentere Norges posisjoner foran det årlige toppmøtet i New York til uken. Eide mente at han selv og kollegene i Norden og Baltikum har bidratt, fordi de skal ha satt Russland på ideen om å bruke FN til å få kontroll over Syrias lagre av kjemiske våpen.

USA og Russland ble sist helg enige om en plan for å destruere Syrias kjemiske våpen i løpet av første halvår i 2014. Da hadde USA og Frankrike i tre uker varslet en militæraksjon mot Syria etter det kjemiske angrepet utenfor Damaskus 21. august, som de mener Bashar al-Assads regime sto bak. I en bemerkelsesverdig vending i saken, er nå militæraksjonen satt på vent etter at USAs og Russlands presidenter og utenriksministre tråklet seg frem til enighet.

Nå pågår dragkampen om en resolusjonstekst i FNs sikkerhetsråd for å sette planen ut i livet. Striden står om hvorvidt rådet skal true med militæraksjon dersom president Bashar al-Assad ikke oppfyller de forpliktelsene FNs øverste organ pålegger ham.

Annonse