Annonse
12:33 - 25. juli 2013

Storrengjøring i Vatikanet

Jo mer paven rydder, jo flere skandaler finner han.

Sparepave: Pave Frans har signalisert en ny æra i Vatikanet der nøysomhet står i fokus. Hans Brasil-besøk denne uken har et dempet preg, uten prangende limousiner og dyre hotell-suiter. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB SCANPIX
Annonse

Pave Frans er ikke helt som andre paver. I likhet med sine forgjengere er han opptatt av at folk skal følge Den hellige ånd, men Frans holder i tillegg nøye øye med tidsånden. Den dikterer nøysomhet. Frans har valgt seg en kledelig lavbudsjettstil inspirert av Frans av Assisi, tiggermunken med fattigdomsidealene. Den er også tilpasset en virkelighet der vanlige folk blir bedt om å stramme inn.

Derfor tok det seg godt ut da Frans tok bussen sammen med de andre kardinalene rett etter at han var blitt valgt, i stedet for å kjøre i egen bil, slik paver pleier. Det hørtes riktig og sant ut da han ga beskjed til sine landsmenn i Argentina om at de ikke burde bruke penger på å komme til Roma for å se ham i paveklær, når pengene kan gis til fattigfolk i stedet.

Det fungerte som det skulle denne uken også, når journalister fra hele verden formidler hvor lite pomp og prakt pavens besøk i Brasil er preget av. Til tross for at besøksutgiftene ligger i overkant av 300 millioner kroner, har det vært få tegn til at demonstrantene som har protestert mot Brasils herskende klasser, har vendt seg mot den katolske kirkens overhode. Han har gjort sitt for å fremstå som innstramningspaven: En alminnelig Fiat fra flyplassen, ingen limousin. Et enkelt soverom, ingen suite.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse