13:40 - 06. juni 2013

Status Syria

27 måneder inn i opprøret.

Hektisk diplomati: Utenriksministrene John Kerry (til venstre), Laurent Fabius (i midten) og Sergej Lavrov møttes 27. mai over middagsbordet i en Paris-restaurant for å diskutere vilkårene for en konferanse om Syrias fremtid. Foto: Frederic de la Mure / AFP / NTB Scanpix

1. Syria-konferanse

Onsdag møttes utsendinger fra USA og Russland på statssekretærnivå for å forberede en Syria-konferanse der Bashar al-Assads regime og opposisjonen møtes til forhandlinger. USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov kunngjorde 7. mai at de vil arrangere en slik konferanse. Det første optimistiske forslaget var å få til et slikt møte innen utgangen av mai. Nå er det snarere juli som gjelder.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius hadde Lavrov og Kerry på besøk i Paris 27. mai for å planlegge konferansen. Da var det fortsatt håp om å få den til helgen 15.–16. juni, før toppmøtet i den mektige G8-klubben i Nord-Irland 17. juni. Nå blir sannsynligvis konferansen utsatt til juli, sa Fabius i et intervju med radiostasjonen Europe 1 sist søndag. Det samme gjentok Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle mandag. Begge pekte på at konferansen, som er ment å bli avviklet i FNs Genève-hovedkvarter, må planlegges grundig.

Annonse