Annonse
10:14 - 01. august 2013

Sri Lanka etter krigen

Tamilene på Sri Lanka er et traumatisert og splittet folk med begrenset inn­flytelse over egen fremtid.

Protester i Delhi: Medlemmer av det indiske parlamentet protesterte i mars i år mot Sri Lankas behandling av tamilene. India ser med stadig større bekymring på hva som nå skjer nord i Sri Lanka. Foto: Prakash Singh/AFP/NTB Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Det er litt over fire år siden nå. Den langvarige krigen mellom De tamilske tigrene og regjeringen på Sri Lanka endte med et blodbad og fullstendig nederlag for Tigrene. Lederskapet ble utradert og tusenvis av uskyldige tamiler ble drept, presset inn på et stadig mindre område og brukt som levende skjold etter hvert som krigen utviklet seg i regjeringshærens favør. Det ble en humanitær katastrofe, og en FN-rapport konkluderte at det internasjonale samfunn nok en gang hadde sviktet sin oppgave i å redde liv.

Til tross for en betydelig tamilsk befolkning i Norge og en langvarig norsk innsats for å skape fred der er Sri Lanka i ferd med å bli en glemt konflikt her hjemme. Krigen er over, turismen har tatt seg opp igjen og landet har opplevd betydelig økonomisk vekst. Så hvorfor skal vi bry oss?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse