Annonse
09:23 - 01. februar 2013

Sprengkraften i EØS

Den rødgrønne kampen om EØS-avtalen har endt med at alle tapte. På lang sikt er det ikke sikkert at det er så ille.

Annonse

POLITISK ANALYSE

Det startet i slutten av forrige uke: Ap-nestoren Martin Kolberg forlangte at SV og Sp ryddet bort all tvil om EØS-avtalen. Sp-leder Liv Signe Navarsete ryddet litt, men ikke nok. Dermed kom statsminister Jens Stoltenberg på banen i starten av denne uken og tvang Sps ledelse til å sende ut en pressemelding der det ble gjort helt klart at en ny rødgrønn regjering ikke vil gjøre noe forsøk på å reforhandle avtalen som regulerer Norges forhold til EU (altså EØS). Resten av uken har gått med til å diskutere og kommentere de ulike aktørers knefall og bruk av pisk.

Sett fra et felles rødgrønt kommunikasjonsståsted, om noe slikt hadde eksistert, har det vært en dårlig uke. Senterpartiledelsen har bekreftet sin maktesløshet i den rødgrønne koalisjonen. Utmeldelse av EØS er en kampsak for partiet, men den skal det frem mot valget bare være lov å snakke om som et langsiktig mål. SV har stått i skyggen denne uken, men også for SV-leder Audun Lysbakken er det et problem at han nå ikke kan tilby noe alternativ til de mange i fagbevegelsen som ønsker å reforhandle EØS-avtalen.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt