09:46 - 20. desember 2013

Slektbundet nasjonalisme

Fedrenes gjerninger kan forklare spenningene i Øst-Asia.

Bruser med fjærene: Konflikten om denne øygruppen i Øst-Asia har ført til økt militær spenning mellom Japan og Kina. En biografisk forklaring kan bidra til å forstå hvorfor de krangler. Foto: AP/NTB Scanpix

UTENRIKSANALYSE

Den økende militære spenningen knyttet til noen holmer i Øst-Kinahavet kan betraktes som ren maktpolitikk. Kina er på vei opp, Japan befinner seg økonomisk i skyggenes dal, og Korea-halvøya er og blir delt. Hva er da mer naturlig enn at Kina prøver å gjenreise sin historiske dominans i regionen? Like naturlig er det at Japan misliker tanken på å bli en slags vasallstat. Men likevel, fordi politikk i Øst-Asia har et sterkt dynastisk preg, kan en biografisk forklaring være like nyttig.

Japans statsminister Shinzo Abe er barnebarn av Nobusuke Kishi, som var den øverste industribyråkraten i Japan under andre verdenskrig. Kishi ble fengslet av amerikanerne som krigsforbryter i 1945, løslatt uten rettergang ved begynnelsen av den kalde krigen og valgt til statsminister som konservativ i 1957. I 1930- og 1940-årene var Kishi nasjonalist med fascistiske tendenser. Etter krigen gjorde en like dyp motvilje mot kommunismen ham til en trofast alliert for USA. Richard Nixon ble hans nære venn. Målet hele hans liv var å forandre Japans pasifistiske grunnlov, diktert av amerikanerne etter krigen, og på ny gjøre øynasjonen til en stolt militærmakt. Abes største ønske er nå å fullføre bestefarens prosjekt: Kaste den konstitusjonelle pasifismen over bord og legge krigsforbrytelsene til Kishis generasjon bak seg, og samtidig forbli USAs allierte mot Kina. Som høyreorientert nasjonalist føler Abe seg tvunget til å motsette seg Kinas dominans, om så bare retorisk, foreløpig.

Annonse