Annonse
14:10 - 18. juli 2013

Rovdyret som vil det gode

Det er en filantropisk vekkelse blant de formuende. Tobakksarvingen Johan H. Andresen mener han lærer det offentlige å gjøre godt bedre.

Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Det var en gang en keiser som het Ashoka den store. Han regjerte over India – minus sydspissen – og over Afghanistan. Dette var i første halvdel av det tredje århundre før Kristi fødsel. Han skal ha vært en filantrop, en velgjører. Nå har Ashoka dukket opp igjen, i Vesten, og her som ideal for vår tids velstående velgjørere. Blant slike er Johan H. Andresen ingen hvem som helst. Magasinet Forbes intervjuet nylig Ferd-eieren i det vide og det brede om sosialt entreprenørskap. Det skal vi også. Men ikke bare. For i det store som Andresen gjør, med milliarder, der legger vi knapt merke til ham, og hører lite, selv om han er på frokostbordet vårt, i Nordsjøen, under skiene våre, strømmer musikken og er landet største ferdighusbygger. Men det relativt lille han yter på si, med millioner, til sosiale entreprenører, det forkynner han for all verden, og hans 30 000 følgere på Twitter.

– Det er hovedvirksomheten som er viktigst, sier Andresen, uten å blunke, slett ikke vippet av pinnen.

Jeg har tro på at han beholder humøret gjennom hva som helst så lenge vi ikke titulerer ham «tobakksarvingen», slik pressen ennå gjør, og som han må være møkka lei av, siden han i 15 år nå har stått på andre ben enn røkebenet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse