Annonse
09:09 - 12. april 2013

Rettferdig menneskehandel?

En luguber virksomhet blir ikke stueren fordi man oppriktig ønsker at den skulle være det.

Surrogatfødsel: Indiske Shaku skal føde barnet til Lisa Parker, 38, og mannen hennes, begge fra Canada. De har betalt 30 000 dollar for en surrogatmor, etter ti mislykkede prøverørsforsøk. På klinikken i Anand får Parker beskjeden om at hun er blitt mor til en liten gutt. Han skal hete Rom. Foto: Astrid Dalum
Annonse

KOMMENTAR

Mitt første møte med India, en stekende varm dag i desember 1996, var en baby som lå tilsynelatende forlatt på et fortau i sentrum av Mumbai. Lyden av tutende biler, overfylte busser, sykler, mopeder og kuer i gaten rett ved siden av var øredøvende og trengselen blant fotgjengerne på fortauet stor. Ør av jetlag og overveldet av inntrykk skrittet jeg bare over barnet, lettet over at jeg oppdaget det tidsnok til ikke å tråkke på det. Det som sjokkerte meg – der og da og i mange år etterpå – var ikke så mye at barnet lå så utsatt, som det faktum at jeg ikke stoppet og plukket det opp.

Da jeg snakket om hendelsen med en inder på bar samme kveld, kunne han berolige meg med at barnet antagelig ikke var forlatt, og at moren mest sannsynlig sto rett i nærheten og fulgte med. Den riktige responsen hadde vært å legge penger ved siden av babyen på pappkartongen den lå på. Reisen i India var en hjernevask god som noen. Etter syv måneder på tredje klasse fra Madras i sør til New Dehli i nord var fattigdommens og kastesamfunnets realiteter sunket ettertrykkelig inn.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse