14:27 - 27. september 2013

Radikalt vakuum

Sekstiåtterne har styrt norsk tankeliv i førti år. Nå er de på vei ut og etterlater seg en identitetskrise.

Oslo, 1969: Studenter på Blindern i Oslo demonstrerer i kulden. Foto: Terje Gustavsen / Aftenposten/NTB Scanpix

– Sekstiåtterne har definert dagsordenen og adgangen til den. De har ansatt seg selv, og det er ingen tvil om at de systematisk har valgt hvem som skal ha plass i deres hegemoniske tenkemåte, sier John Peter Collett, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO).

De er i ferd med å pensjonere seg, sekstiåtterne, generasjonen som skaket opp verden for førtifem år siden. I 1968 førte et studentopprør i Frankrike til politisk krise og en generalstreik som lammet landet. I Tyskland skjøt en nynazist den tyske studentlederen Rudi Dutschke. I Mexico by ble hundrevis av studenter drept av politiet i den såkalte Tlatelolco-massakren. Selv om det ikke var på norsk vis å stenge universiteter, reise barrikader eller skyte studenter, ble også ungdommen i Norge radikalisert. 

I september har Det samfunnsvitenskapelige fakultet på Blindern feiret 50 år. John Peter Collett var redaktør for nibindsverket om Universitetet i Oslos historie, som kom ved 200-årsjubileet i 2011, og han mener de siste femti årene mest av alt vil huskes for det han kaller et «intellektuelt vannskille» – fremkalt av sekstiåtterne.

Annonse