Annonse
14:27 - 27. september 2013

Radikalt vakuum

Sekstiåtterne har styrt norsk tankeliv i førti år. Nå er de på vei ut og etterlater seg en identitetskrise.

Oslo, 1969: Studenter på Blindern i Oslo demonstrerer i kulden. Foto: Terje Gustavsen / Aftenposten/NTB Scanpix
Annonse

– Sekstiåtterne har definert dagsordenen og adgangen til den. De har ansatt seg selv, og det er ingen tvil om at de systematisk har valgt hvem som skal ha plass i deres hegemoniske tenkemåte, sier John Peter Collett, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO).

De er i ferd med å pensjonere seg, sekstiåtterne, generasjonen som skaket opp verden for førtifem år siden. I 1968 førte et studentopprør i Frankrike til politisk krise og en generalstreik som lammet landet. I Tyskland skjøt en nynazist den tyske studentlederen Rudi Dutschke. I Mexico by ble hundrevis av studenter drept av politiet i den såkalte Tlatelolco-massakren. Selv om det ikke var på norsk vis å stenge universiteter, reise barrikader eller skyte studenter, ble også ungdommen i Norge radikalisert. 

I september har Det samfunnsvitenskapelige fakultet på Blindern feiret 50 år. John Peter Collett var redaktør for nibindsverket om Universitetet i Oslos historie, som kom ved 200-årsjubileet i 2011, og han mener de siste femti årene mest av alt vil huskes for det han kaller et «intellektuelt vannskille» – fremkalt av sekstiåtterne.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt