Annonse
13:13 - 08. mai 2013

Populist? Javisst!

I vår har Beppe Grillo filleristet den politiske eliten i Italia. I forrige uke sørget Nigel Farage for at britiske politikere fikk kjenne litt på hvordan det føles.

Populist I: Italienske Beppe Grillo ber gjerne tilhengerne rope «populist» til ham, så eliten får med seg at han synes det er en hedersbetegnelse. Foto: Alberto Pizzolini/NTB Scanpix
Annonse

Mens valget i Italia tidligere i vinter var en dyster affære for mange etablerte politikere, var det en triumf for den tidligere komikeren Beppe Grillo, som stakk av med en fjerdedel av stemmene i sitt første parlamentsvalg. Aller morsomst var resultatet likevel for utenlandske observatører, som igjen kunne konkludere med at italiensk politikk er sprø saker. «Send inn klovnene», skrev britiske Economist på forsiden, over bilder av Grillo og Silvio Berlusconi.

Allerede et par dager tidligere hadde Peer Steinbrück, de tyske sosialdemokratenes kandidat til jobben som forbundskansler ved valget til høsten, fortalt at han var forferdet over at to klovner har vunnet valget i Italia.

«Vi lar oss ikke fornærme, hverken av engelskmenn, tyskere eller nordmenn», ropte en italiensk politiker til meg da jeg spurte hva han syntes om klovne-analysene tidligere i vår. Det så ut som han lot seg fornærme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse