Annonse
15:43 - 28. februar 2013

Politikk bak lukkede dører

Vi må ha mer åpen debatt om utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Prinsippspørsmål: SV vil ikke få flertall for at Stortinget må godkjenne vedtak om å sende norske soldater til utlandet. De folkevalgte har overlatt sikkerhetspolitikken til regjeringen. Her: Camp Meymaneh i Faryab-provinsen, Afghanistan. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSEN

SV ønsker å endre Grunnloven. Partiet vil at beslutninger om å sende norske styrker til utlandet ikke skal tas uten Stortingets samtykke. Det later til å være full enighet om at partiet ikke kommer til å få gjennomslag for forslaget. Kanskje møtes innspillet med et skuldertrekk, fordi det sees på som et siste desperat forsøk på å markere SV i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Etter snart åtte år i regjering er det vanskelig å se spor etter partiets distinkte utenrikspolitiske ståsted.

Uansett hva som måtte være SVs motiver, peker forslaget på noen bredere utfordringer for utenriks- og sikkerhetspolitikken og dens plass i en demokratisk prosess. Vi lever i en brytningstid, sa utenriksminister Espen Barth Eide i sin seneste redegjørelse for Stortinget. Store globale forandringer finner sted. Norges handlingsrom endres. Da må vi verne om våre interesser og grunnleggende verdier, sier han.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse