10:26 - 15. november 2013

Planleggingens problem

Trærne den danske marine bestilte i 1813 er nå klare til levering.

 

 

Nord for København: Skovrider Lars Toksvig holder til i Gribskov. Han sees her i dagliguniformen. Han vurderte å trekke i gallauniform, men kom til at det ikke sømmet seg – «gallauniformen er bare for konge og kirke», sa han og fortalte om natten da dronning Margrethe og han var ute med kaninkjøtt i en pose for å lokke frem dronningens bortløpne dachs.

Det er sjelden skogen som drar nordmenn til Danmark, men den siviliserte danske skov har mer å fortelle enn den ville norske skauen. I alle fall gjelder dette her vi vandrer mellom de såkalte flåte-eikene – de sagnomsuste flådeege – ledsaget av Lars Toksvig, nå pensjonist, men skovrider gjennom en mannsalder.

– Her pleier jeg å stå når jeg forteller om brevet jeg sendte marinen hvor jeg fortalte at eiketrærne de bestilte i 1813 nå er klare til levering, sier Toksvig. Han har trukket i uniform og riktig spansker seg for fotografen.

Vi er i Gribskov på Nordsjælland, en snau time fra København. Til skogs er vi kommet for å være tidlig ute med 200-årsjubileet for den norske grunnloven av 1814. Fra nyttår av vil det nemlig ikke være ørens lyd å få. Fra kongens tale og ut året vil vi bombarderes med informasjon om de viderverdigheter som førte til det norske 1814. Blant disse forvirrende omstendigheter er britenes ran av den fulle og hele dansk-norske flåte i 1807. Flåteranet er også årsak til at skogen her er så full av maritim historie at vi gynger når vi går.

Annonse