Annonse
05:01 - 02. august 2013

På kanten av loven

Einar Otto Stangvik avslører nettkriminelle, men vil ikke bli kalt hverken hacker eller helt.

Beskjeden helt: «Superhacker» Einar Otto Stangvik jobber ofte fra kafeen Laundromat i Oslo. På dagtid er han IT-konsulent, på fritiden hacker han for folkets beste. Foto: Siv Dolmen
Annonse

– Hvordan fant du ut at Høyre-politiker Tor Johannes Helleland hadde stjålet nakenbilder fra kvinners iCloud-konto og lagt dem ut på pornonettsteder?

– Det begynte tilfeldig, jeg holdt på med å spore overgrepsbilder på nett. Jeg laget programmer som lette gjennom 700 000 bilder i uken. Gjennom metadata kunne jeg ofte se hvilket operativsystem bildet ble behandlet av, kameraet det ble tatt med, GPS-koordinatorer for hvor bildet ble tatt. Viste de til Norge, undersøkte jeg nærmere. Når jeg kunne lese av diskusjonen på nettstedene at bildene var publisert ulovlig, lastet jeg dem ned for å kunne sende dem over til politiet. Det som gjorde meg oppmerksom på Helleland, var en referanse til iCloud og at jentene ikke visste at bildene var publisert. Dette var i januar, og det var mitt første møte med denne ukulturen.

– Du jobbet seks måneder med dette på fritiden, ved siden av din vanlige jobb som IT-konsulent for bedrifter. Hva er motivasjonen din?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse