Annonse
12:35 - 08. mars 2013

Overleveren Chávez

Hugo Chávez kom seg gjennom 17 valg og ble den første latinamerikanske statslederen som overlevde et USA-støttet militærkupp.

«De fattiges hevner»: Hugo Chávez i 2006. Han var hatet av eliten, men hyllet av folket. Foto: Christopher Anderson/Magnum Photos/All Over Press
Annonse

NEKROLOG

Hugo Chávez er borte. Men før han døde av kreft, 58 år gammel, rakk han å gjøre seg kjent som den første latinamerikanske presidenten som overlevde et USA-støttet militærkupp; han erklærte seg som sosialist, men unngikk å henfalle til ettpartistyre. Under Chávez gikk Venezuela fra å være USAs viktigste garantist for olje på billigsalg, til å bli den viktigste forkjemperen for lavere utvinningstempo og høyere oljepriser i verden. Landet ble sentrum for en venstrebølge som i følge både tilhengere og motstandere reduserte utenlandske stormakters dominans over Latin-Amerika til et historisk bunnivå. Men når dagene, ukene, månedene og årene med sorg og tårer over den ekstremt populære presidentens bortgang legger seg, er det legenden om en latinamerikansk Robin Hood, en mytisk blanding av frigjøringshelt Simón Bolívar, Jesus Kristus og Che Guevara som kommer til å bli stående blant millioner av fattige latinamerikanere.

Sorgscenene som utspiller seg nå kan være vanskelige å forstå for avmålte europeere, like vanskelige som den elleville euforien, smilene, kjærlighetserklæringene, sangene og jubelropene presidenten fremprovoserte blant sine tilhengere mens han levde. Et blikk på historien kan hjelpe.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse