Annonse
08:48 - 06. desember 2013

Oppdrag uten sidestykke

Et norsk lasteskip skal i romjulen frakte livsfarlige, kjemiske våpen ut av Syria, men det er fortsatt uklart hvor.

Trenger omlastningshavn: De kjemiske våpnene skal sannsynligvis destrueres om bord på det amerikanske marineskipet MV Cape Rey. Foto: THORALF DOEHRING/Afp/NTB Scanpix
Annonse

En norskeid kommersiell lastebåt, eskortert av Sjøforsvarets fregatt KNM Helge Ingstad, skal de neste ukene utføre et høyrisiko-oppdrag i Middelhavet.

– Vi har aldri vært med på noe der så mange er involvert, dette er et samarbeid både mellom det sivile og militære og mellom private og det offentlige, sier Haakon Svane, Nærings- og handelsdepartementets beredskapskontakt i Norges Rederiforbund.

Det var Svane som plukket ut rederiet og båten til oppdraget etter at Utenriksdepartementet 14. november besluttet å tilby et lasteskip og en fregatt til Syria-operasjonen i regi av FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Han vil foreløpig ikke opplyse hvilket rederi det er.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse