Annonse
15:42 - 10. januar 2013

Økonomi opp ned

I 2012 fikk Kina åtte prosent større økonomi og 2,3 prosent lavere lykke. Hvordan blir fremtiden?

Illustrasjon: Kristoffer Nilsen
Annonse

Kina ligger på den andre siden av jorden. Kanskje er det derfor økonomenes råd blir opp ned sammenlignet med dem som blir vestlige land til del. Spar mindre, bygg ut velferdsstaten, voks mindre. Ta dere en lønnsfest.

Fabrizio Zilibotti er italiener, professor i økonomi ved University of Zurich med Kina som spesielt interessefelt. Trolig den viktigste økonomen i Europa under femti, sier en norsk kollega og samarbeidspartner. Torsdag denne uken holdt han foredrag på Universitetet i Oslos konferanse «Norge i verden». Vi bruker Zilibottis besøk som en anledning til å lese alt vi rekker og forstår av Kina-forskning, for så å snakke med ham om resultatet. Det er mens jeg pløyer den 74 sider lange powerpoint-presentasjonen han har sendt over, at det slår meg: Kina er stedet der de vanlige økonomiske modellene kjører rett ut i åkeren og økonomer kommer opp av grøfta med råd de aldri ellers gir, hverken til fattige eller rike land.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse