Annonse
09:10 - 11. oktober 2013

Når de store går bilateralt

En handelsavtale mellom USA og EU betyr ikke nødvendigvis at håpet om et multilateralt regelverk er dødt.

Mens vi venter på USA: EU skulle etter planen ha møtt USA til andre runde i forhandlingene om en transatlantisk handels- og investeringavtale, men møtet er avlyst grunnet budsjettkrisen i USA. Her informerer EUs handelskommissær Karel De Gucht og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso om TTIP i juli. Foto: John Thys / NTB Scanpix
Annonse

EU og USA skulle etter planen møtes sist mandag til andre runde i forhandlingene om en transatlantisk handels- og investeringavtale, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Møtet ble avlyst grunnet budsjettkrisen i USA, men det er neppe mer enn en midlertidig stans. Forventningene til avtalen er enorme. Hvis partene lykkes i å bli enige, vil den omfatte over halvparten av verdens samlede bruttonasjonalprodukt (BNP).

Tollbarrierene mellom EU og USA er allerede lave. Hensikten med forhandlingene er derfor ikke bare å fjerne siste rest av toll på varer og tjenester. I tillegg skal partene bli enige om et felles regelverk som skal gjøre fri flyt enklere. Det er her den største gevinsten er ventet å ligge. Avtalen skal også sikre mulighetene for at amerikanske og europeiske selskaper kan investere på begge sider av Atlanteren. Til sammen skal alle elementene i avtalen skape nye og sårt trengte arbeidsplasser både i Europa og USA, og bidra til økonomisk vekst.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»