Annonse
14:05 - 03. januar 2013

Lille England, hva nå?

Britenes statsminister David Cameron innleder det nye året med en kritisk EU-hodepine.

Frykt for isolasjon: Stemningen var god da statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg flankerte dronning Elizabeth på den britiske regjeringens familiebilde før jul. Men frykten er at dårlig politisk fotarbeid vil trenge Cameron opp i et hjørne overfor både uavhengighetssøkende skotter og EU og muligens føre til brudd med begge. Foto: Jeremy Selwyn/Scanpix
Annonse

Begrepet little Englander har endret betydning i takt med historiens luner. For et århundre siden var det en merkelapp på antiimperialistiske briter som ønsket å rygge tilbake til øyriket. Senere har det betegnet innadventhet og fremmedfrykt, en slags være seg selv nok-holdning hos dem som ikke er villige til å akseptere åpnere grenser og internasjonale forpliktelser.

I senere år er imidlertid begrepet stadig oftere blitt brukt om alle som mener at England skal ta hånd om sin egen skjebne og la både skotter, walisere og europeere seile sin egen sjø. Det er i denne formen little Englander oppsummerer utfordringene statsminister David Cameron står overfor i det nye året.

Cameron er åpenbart ikke selv noen engelsk sjåvinist med ønske om å sage over den skotske grenen av Storbritannia eller bryte med internasjonale allianser. Men frykten er at dårlig politisk fotarbeid vil trenge ham opp i et hjørne overfor både Edinburgh og Brussel og muligens føre til brudd med begge. Det vil bety oppslitting av den britiske unionen og politisk impotens i Europa. Av opplagte grunner er det ikke et scenario noen britisk statsminister vil ønske seg. Geografi og politikk er derfor med god grunn blant det som har opptatt Cameron denne julen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse