08:33 - 15. november 2013

Kunnskap til besvær

EU er bra for britene, viser første rapport om maktforholdet mellom London og Brussel.

Dobbelt dilemma: Britene skal bruke to år på å utrede hva medlemskapet i EU betyr for landets interesser. Hittil ser det ut til at statsminister David Camerons hodepine vil øke i takt med funnene. Her under EU-toppmøtet i Brussel, 25. oktober. Foto: Virginia Mayo/NTB Scanpix

Ved starten av 2013 stormet det rundt den britiske regjeringens europapolitikk. Nå er det underlig stille. Det skyldes ikke bare at britene, i likhet med resten av Europa, må vente til Tysklands forbundskansler Angela Merkel har stablet en ny regjering på bena før diskusjonen om EUs fremtid kan fortsette. De konservatives statsminister David Cameron og hans regjeringspartnere fra Liberaldemokratene har selv tatt grep som skal bevilge dem et pusterom fra det ubehagelige spørsmålet om Storbritannias plass i EU.

Britene skal bruke to år på å utrede hva medlemskapet i EU betyr for landets interesser. Hvilke fordeler og ulemper bringer det? Arbeidet skal avsluttes i 2014 og ledes av utenriksdepartementet. Å bestille en offentlig utredning er en velkjent metode for å fjerne betente spørsmål fra den politiske dagsordenen. Er man heldig, lykkes man kanskje til og med i å parkere et spørsmål for godt. EU lar seg imidlertid ikke utrede bort. Hittil ser det ut til at Camerons hodepine heller vil øke enn forsvinne i takt med funnene.

 

Annonse