11:16 - 11. juli 2013

Krangler om 11 millioner papirløse

Republikanernes frykt for meksikanske slitere kan velte innvandringsreformen i USA.

Lei meksikanere: – Mine meksikanske bekjente ringer bare når de trenger noe, eller når de vil drikke seg fulle. Vi arbeider hardt, men vi er også fylliker, sier meksikanske Jesús Hernández, som nå holder seg unna meksikanere for ikke å bli dratt inn i drikkingen igjen. Han liker å jobbe alene om natten, for da kan han høre på 1970-tallsrock, og han slipper å høre den tradisjonelle musikken fra Mexico som de meksikanske kollegene hans pleier å spille.

I New York er de overalt, meksikanerne som spyler fortauene, steker pizzaer, klatrer i stillaser, sykler rundt med varer, og serverer japansk, afghansk eller amerikansk mat. Det er nesten umulig å unngå meksikanere hvis man ønsker å få utført en billig tjeneste sentralt på Manhattan.

Da jeg kjøpte en sandwich på en deli i East Village, møtte jeg meksikanske Jesús Hernández. En brennende varm ettermiddag, noen timer før nattevakten hans begynte, inviterte han meg til et tatoveringsstudio i Chinatown, hvor han satt omringet av papirløse kinesiske innvandrere som ikke ville bli tatt bilde av. Meksikaneren har ekstrajobb som tatovør og tilbringer stadig mer tid i det kinesiske studioet. Etter å ha levd og jobbet i New York i 27 år, har Hernández de siste årene nesten sluttet å være sammen med andre meksikanere.

– Meksikanerne jeg kjenner spør meg hvorfor jeg bare er sammen med kinesere. Men jeg trives mye bedre med dem, jeg er lei av meksikanerne her. De forandrer seg når de kommer hit.

Annonse