14:56 - 15. mai 2013

Internasjonalen får rival

Et femtitalls «progressive» partier etablerer ny internasjonal allianse. Både Arbeiderpartiet og amerikanske Demokratene er med på laget.

«Sosialistinternasjonalen er ikke lenger Willy Brandts og Olof Palmes organisasjon». Formuleringen sto nylig å lese på Facebooksiden til Sigmar Gabriel, lederen for det tyske sosialdemokratiske partiet SPD. Han er ikke den eneste som har vært skuffet over Sosialistinternasjonalens (SI) utvikling de siste tiårene. Flere partier med antidemokratiske holdninger har hatt medlemskap. Og under den arabiske våren, da folk gjorde opprør mot autoritære ledere i land etter land, var både regjeringspartiene i Tunisia (Ben Alis RCD) og Egypt (Hosni Mubaraks NDP) medlemmer av SI.

Stifterne av Progressive Alliance kutter riktignok ikke alle bånd til SI, men flere nedjusterer sitt medlemskap til observatørstatus. Samtidig kuttes det markant i pengeoverføringene, til et så lavt nivå at det blir utfordrende for hovedkontoret i London å opprettholde driften.

SPD har en lederrolle i det nye nettverket, som skal stiftes formelt i Leipzig 23. mai. Kilder i partiet understreker overfor Morgenbladet at det å etablere et nytt samarbeid utenfor Sosialistinternasjonalens rammer skjer etter fire mislykkede forsøk, mellom 1999 og 2011, på å reformere organisasjonen internt. SI har fått rykte på seg som en ineffektiv prateklubb, med en medlemsmasse som er altfor sprikende til å skape et konstruktivt samarbeid.

Annonse