15:00 - 04. juli 2013

Ingen grunn til å feire

Det som skjer i Egypt, er det beste av to onder, sier Nupi-forskere.

Demonstrant-støtte:Militæret ble heiet frem av demonstrantene på Tahrirplassen, men det er ikke gitt at denne søttet vil bestå dersom militæret ikke holder seg til «veikartet». Foto: GIANLUIGI GUERCIA /Ntb Scanpix

– Onsdagens hendelser betyr ikke så mye mer enn at vi fikk Det muslimske brorskapet ut. Vi er usikre på militærets og politiets intensjoner. Vi stoler ikke på noen, sier Ezzedine Fishere, som er gjesteforsker på Nupi og rådgiver for opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei, som fikk Nobels fredspris i 2005.

Fishere har vært en forkjemper for demokrati i Egypt i en årrekke, og han var med i den første overgangsregjeringen etter revolusjonen i 2011. Han er forberedt på en politisk dragkamp i Egypt de neste ukene, og han mener det viktige blir at den fragmenterte og uorganiserte demokratiske bevegelsen klarer å dytte militæret i «riktig retning». Fishere tror det er realistisk.

– Nå vil en ny kamp starte, og vi vil opponere mot enhver form for militært styre, enten det er direkte eller indirekte, sier Fishere, som håper og tror at opposisjonen klarer å stå samlet i tiden fremover.

Annonse