Annonse
10:44 - 01. november 2013

Indisk åpning

Lørdag begynner Magnus Carlsens viktigste kamp til nå. I VM-byen Chennai er sjakk pensum i barneskolen, og femåringer drømmer om å bli den neste indiske sjakkstjernen.

Dronningemne: Arputha Jasmine (10) fra Chennai har spilt sjakk siden hun var seks år og er blant de hundre beste jentene i Asia i sitt årskull. Foto: Herman Dreyer
Annonse

– Om to år, sier Arputha Jasmine (10) og flytter bonden foran hvit konge to felter frem. Fra e2 to til e4. 

Kongebondeåpning, det vanligste åpningstrekket i sjakk. Herfra kan hun for eksempel gå videre til italiensk, spansk eller prøyssisk åpning, eventuelt den mer aggressive skotske varianten som Garry Kasparov brukte med hell mot Anatolij Karpov i VM-bataljen i New York i 1990. 

Motspilleren, den om lag seksti år eldre Sakar, gjør det forventede mottrekket for å sperre for videre fremstøt i e-kolonnen fra hvit side: bonde fra e7 til e5. Arputha åpner en blomstermønstret blokk og noterer. Gul tusj for hennes egne trekk, blå for motstanderens. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse