Annonse
08:48 - 25. januar 2013

– Ikke Vårherres ord

Regjeringen har vært for opptatt av å gjennomføre Gjørv-kommisjonens anbefalinger, mener beredskapsekspert.

Annonse

– De som tok i mot rapporten, har behandlet den som om det var Vårherre og ikke en kommisjon som snakker, sier Odd Einar Olsen, professor i krisehåndtering og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han er enig med forsker Anders Romarheim i at Gjørv-rapporten ikke er en fasit for hvordan sikkerhetsarbeidet i Norge skal organiseres.

Olsen er også enig med Romarheim i at politifolkene som først kom til Utvika mens massedrapene pågikk på Utøya, blir for hardt kritisert i Gjørv-rapporten.

– En teoretisk tidslinje er tegnet opp for hvor raskt de kunne ha kommet frem. Men den tar ikke høyde for usikkerhet, tidspresset og det høye stressnivået i store kriser. Det som gikk galt denne dagen, er omtalt i bøker om krisehåndtering, deriblant manglende risikoforståelse og både for lite og for mye informasjon på en gang, sier Olsen.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.