Annonse
08:48 - 25. januar 2013

– Ikke Vårherres ord

Regjeringen har vært for opptatt av å gjennomføre Gjørv-kommisjonens anbefalinger, mener beredskapsekspert.

Annonse

– De som tok i mot rapporten, har behandlet den som om det var Vårherre og ikke en kommisjon som snakker, sier Odd Einar Olsen, professor i krisehåndtering og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han er enig med forsker Anders Romarheim i at Gjørv-rapporten ikke er en fasit for hvordan sikkerhetsarbeidet i Norge skal organiseres.

Olsen er også enig med Romarheim i at politifolkene som først kom til Utvika mens massedrapene pågikk på Utøya, blir for hardt kritisert i Gjørv-rapporten.

– En teoretisk tidslinje er tegnet opp for hvor raskt de kunne ha kommet frem. Men den tar ikke høyde for usikkerhet, tidspresset og det høye stressnivået i store kriser. Det som gikk galt denne dagen, er omtalt i bøker om krisehåndtering, deriblant manglende risikoforståelse og både for lite og for mye informasjon på en gang, sier Olsen.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt