Annonse
12:01 - 04. april 2013

Ikke mer fred å få

Ingen viktige fredsavtaler er inngått i verden de siste åtte årene.

Satset på krig fremfor forhandlinger: Sri Lankas president Mahinda Rajapakse, som fortsatt styrer landet, markerer seieren over Tamiltigrene ett år etter borgerkrigens blodige sluttpunkt. Colombo, 18. juni 2010. Foto: Ishara S. Kodikara/Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

For ti år siden, samme år som Irak ble invadert og Saddam Husseins regime styrtet, var Norge dypt engasjert i fredsprosessene i Sudan og Sri Lanka. Norges daværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson bidro sterkt til at det i 2005 ble undertegnet en fredsavtale mellom regjeringen i Khartoum og frigjøringsbevegelsen SPLM i Sør-Sudan. På Sri Lanka greide ikke fredsmegler og deretter minister Erik Solheim å hindre at det i 2009 endte med et forferdelig blodbad og seier for regjeringen over de beryktede tamiltigrene.

Det rapporteres nå fra bekymrede forskere ved Institutt for fred- og konfliktforskning ved Universitetet i Uppsala at den åtte år gamle Sudan-avtalen er den hittil siste betydelige fredsavtalen som er undertegnet i verden. Og mens vi i de siste årene er blitt fortalt at verden er blitt fredeligere, viser data fra Uppsala at antall væpnede konflikter har økt de siste årene.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse