Annonse
12:46 - 22. november 2013

Hamsuns digitale reise

I India sitter en liten gruppe arbeidere og taster inn 2000 norske bøker bokstav for bokstav, for fem kroner i timen.

Veien til e-bok: På det meste har 30 personer jobbet med digitalisering av Gyldendals bøker. De produserer omtrent 20 ferdige digitale tekster i uka, og nærmer seg 2000 bøker totalt for det norske forlaget. Foto: Herman Dreyer
Annonse

Tsjakk, tsjakk, tsjakk. 24 par hender med topptrente fingre raser over hvert sitt tastatur av eldre årgang. Tastelyden går i ett og overdøver takviftene. Fem airconditionanlegg jobber på spreng mot de 32 varmegradene på utsiden av kontorbygget.

Foran en av skjermene sitter Partiksha (26), data entry operator, og taster det hun er god for. «A little progress everyday adds up to a BIG result», står det på en plakat på veggen foran henne. På sitt beste klarer hun godt over 12 000 tegn i timen – femti boksider i løpet av en arbeidsdag.

– Det viktigste er at det blir korrekt. Denne boken er litt kompleks, så da går det saktere. Jeg tror det er en gammel bok, sier hun og fortsetter. Første setning, andre avsnitt, side 225.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse