Annonse
13:43 - 20. desember 2013

Førjulstid med Frans

Paven angriper den kyniske kapitalismen uten å la det gå ut over julehandelen. Ikke rart han er kåret til årets person.

Pop-pave: Pave Frans’ vedvarende kritikk av turbokapitalismen gjør ham til en folkehelt, og nylig ble han kåret til «årets person» av Time. Foto: Gabriel Bouys / AFP / NTB Scanpix
Annonse

Tidlig ettermiddag i Roma, 8. desember: Gatene rundt Spansketrappen er sperret av. Det er lett regn og store forventninger i luften. Jeg har brøytet meg frem i nærheten av første rad, og har god utsikt til plassen med fontenen, der sikkerhetsvakter fra Vatikanet vandrer rundt med alvorlig mine og trådløse kommunikasjonsenheter i øret. Over en høyttaler leser noen fra Bibelen. En treåring i vogn ved siden av kikker på en stor gave han har fått. Det er to figurer fra filmen Toy Story. De er såpass fine at et elegant, eldre ektepar fra Argentina snur seg mot guttens foreldre og spør hvor gaven er kjøpt. De fire voksne kikker bort på gutten og smiler, mens de venter på at han skal si noe begeistret om pakken, men han har allerede lagt den vekk. I stedet ser han inn mot folkemengden foran seg og spør ivrig: «Når kommer paven?»

 

Den vesle gutten kunne fått plass i en hvilken som helst oppbyggelig julefortelling, en hovedperson som ikke lar seg blende av materielt tant og fjas. Eller kanskje han bare er en gutt som skjønner hvor det beste showet foregår: Det er det José Mario Bergoglio som står for. I dag går han under navnet Frans, og han har brukt sine første ni måneder som pave godt. I alle fall hvis vi skal dømme etter medieomtalen. Mens forgjengeren Benedict XVI måtte takle overskrifter som «Den ensomme paven» og «Tabbe-Benedict», har Frans fått en annen start.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse