Annonse
15:23 - 14. mars 2013

Europas fem dype kriser

USAs finanskrise rammet Europa hardt på grunn av feilslått politikk gjennom 30 år.

Ettervirkninger: USAs president Ronald Reagan og Storbritannias statsminister Margaret Thatcher gikk i bresjen for mindre kontroll av kapitalflyten. Det bidro til dagens krise i Europa, mener artikkelforfatteren. Arkivfoto: Jim Hubbard/Corbis/Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

I mer enn fem år har vi europeere vært besatt av kriser. Høsten 2007 nådde den amerikanske finanskrisen Europa. Da storbanken Lehman Brothers kollapset i 2008, ble det klart at dette var en strukturell krise. President George W. Bush signerte redningspakker som hadde som mål å bevare finanskapitalen. Dét hjalp ikke mye på realøkonomien, altså verdien av det som ble produsert. Høsten 2008 førte en drastisk reduksjon i internasjonal handel til en alvorlig global resesjon. Det verste ble unngått fordi myndighetene i USA og Europa grep inn.

En liten stund var det snakk om å reformere kapitalismen, men slike forslag ble lagt på hyllen, og politikerne begynte å drømme om tegn til ny vekst. Dét varte ikke lenge. Regjeringsskiftet i Hellas i 2009 avslørte store huller i greske statsfinanser. Finanskrisen utviklet seg til en budsjettkrise som dro med seg hele EU. Euroen, som rundet ti år da krisen i Hellas brøt ut, hadde til da beskyttet Europa mot de verste utfallene av krisen. Men nå ble de alvorlige, strukturelle feilene i den europeiske pengeunionen avslørt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse