Annonse
15:23 - 14. mars 2013

Europas fem dype kriser

USAs finanskrise rammet Europa hardt på grunn av feilslått politikk gjennom 30 år.

Ettervirkninger: USAs president Ronald Reagan og Storbritannias statsminister Margaret Thatcher gikk i bresjen for mindre kontroll av kapitalflyten. Det bidro til dagens krise i Europa, mener artikkelforfatteren. Arkivfoto: Jim Hubbard/Corbis/Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

I mer enn fem år har vi europeere vært besatt av kriser. Høsten 2007 nådde den amerikanske finanskrisen Europa. Da storbanken Lehman Brothers kollapset i 2008, ble det klart at dette var en strukturell krise. President George W. Bush signerte redningspakker som hadde som mål å bevare finanskapitalen. Dét hjalp ikke mye på realøkonomien, altså verdien av det som ble produsert. Høsten 2008 førte en drastisk reduksjon i internasjonal handel til en alvorlig global resesjon. Det verste ble unngått fordi myndighetene i USA og Europa grep inn.

En liten stund var det snakk om å reformere kapitalismen, men slike forslag ble lagt på hyllen, og politikerne begynte å drømme om tegn til ny vekst. Dét varte ikke lenge. Regjeringsskiftet i Hellas i 2009 avslørte store huller i greske statsfinanser. Finanskrisen utviklet seg til en budsjettkrise som dro med seg hele EU. Euroen, som rundet ti år da krisen i Hellas brøt ut, hadde til da beskyttet Europa mot de verste utfallene av krisen. Men nå ble de alvorlige, strukturelle feilene i den europeiske pengeunionen avslørt.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt