08:42 - 03. mai 2013

Erna Solbergs sikre kort

Hun kan bli Norges første kvinnelige utenriksminister. Det eneste Ine Marie Eriksen Søreide (37) vet sikkert om tiden etter valget, er at hun skal på Depeche Mode-konsert.

Håndverkeren: Ine Marie Eriksen Søreide kom inn på Stortinget som 25-åring og mener politikk er et håndverk, som mye annet. Hun verner om det «vanlige» livet ved å pleie venner utenfor politikken og å gå på konserter. Men hun var for sent ute denne uken til å få billett til John Mayers første Oslo-konsert i oktober.

Den utenrikspolitikken som virker, er ofte ganske kjedelig, erklærer Eriksen Søreide. Høyres leder av Stortingets prestisjetunge utenriks- og forsvarskomité skjenker en kopp te til seg selv, byr på kaffe og sjokoladebiter på sitt kontor, og snakker i en jevn strøm. Temaet er EU og det hun mener er de rødgrønnes unnfallenhet.

– Mitt inntrykk er at vi ofte nedprioriterer det harde arbeidet og håndverket du må legge ned for å få norsk innflytelse i vårt viktigste område. 80 prosent av eksporten vår går til EU, klart vi er nødt til å bruke mer tid på EU.

Kjedelig kan hun selv være, Eriksen Søreide. I hvert fall hvis kvalitetsmålet for en politiker er å være slagferdig på Twitter eller komisk en torsdagkveld i Nydalen. Hun har ingen Facebook-profil, og utenfor kretsen av faste Dagsnytt 18-lyttere er hun lite kjent. Men på Høyres landsmøte på Gardermoen i helgen er hun blant stjernene, med førsteplass på stortingslisten i Oslo og tolv års erfaring som parlamentariker.

Annonse