Annonse
04:47 - 26. april 2013

EØS til besvær i Brussel

Tonen i EU skjerpes mot EØS-avtalen. Norge har lite å forhandle med.

Statsministerens kontor, 1991: Gro Harlem Brundtland og fiskeriminister Oddrun Pettersen (t.h.) venter på resultater fra forhandlingene i Luxembourg om EØS-avtalen. Brundtland skrev under avtalen i 1994. Nå vokser motstanden mot avtalen i EU. Arkivfoto: Morten Hvaal / NTB Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Det er ikke bare Nei til EU som ønsker å ta EØS-avtalen opp til ny vurdering. Den europeiske union diskuterer nå EØS og forholdet til Norge. Spørsmålet både for Rådet og Kommisjonen er: Får vi noe igjen for avtalen?

EU har ikke konkludert, men ser på en rekke mulige endringer. Av de forandringene som vurderes, er ikke alle like problematiske, nye eller overraskende. Det overraskende er tonen. I Norge antas det som regel at avtalen er godt likt og at EU er svært glad for å ha dette rike oljelandet med på laget. Nå ser det i stedet ut til at Brussel er litt EØS-trett. Enkelte mener at avtalen begynner å koste mer enn den smaker.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse