09:54 - 01. februar 2013

En politisk løsning for Mali

Norge bør heller bidra som fredsmegler enn som militærmakt for å stabilisere Mali.

Tilspisset: En malisk soldat prøver å jage vekk folk som plyndrer butikker i Timbuktu, 29. januar. Menneskemengden hevder butikkene har tilhørt «arabere» og «terrorister» knyttet til de radikale islamistene som okkuperte ørkenbyen inntil franske og maliske styrker inntok gatene mandag denne uken. Foto: Eric Feferberg/Scanpix

I 2006 ble den norske historikeren Kåre Lode fra Stavanger slått til ridder av Mali for sitt arbeid i landet. På slutten av 1980-tallet var Lode sjef for Kirkens Nødhjelps (KN) utviklingsarbeid i Timbuktu-provinsen. I 1990 brøt det ut opprør blant tuareger i det nordlige Mali. Det ble inngått en fredsavtale i 1992, men det tok tre år til før volden tok slutt i mai 1995. I et område fullt av våpen og politiske motsetninger ble Lode bedt av en av opprørslederne om å komme til Nord-Mali for å bygge fred.

Sammen med fire maliere utarbeidet han en strategi basert på store lokale folkemøter der folket selv kunne bestemme hvordan freden skulle bli utformet. Dette viste seg å være en klok tilnærming, og med støtte fra Tyskland, Canada og Sveits ble markedsplasser gjenåpnet, væpnede ran tok nesten helt slutt og Nord-Mali ble stort sett trygt igjen.

Samtidig gikk FN, opprørsgruppene og regjeringen sammen om en demobiliseringsprosess. De to prosessene forsterket hverandre og fikk en symbolsk slutt 27. mars 1996 da bortimot 3000 automatvåpen ble brent på bål i Timbuktu.

Annonse