Annonse
14:53 - 01. august 2013

En mild mulla overtar

Hassan Rouhani drar til erkerivalen Saudi-Arabia på sitt første utenlandsbesøk som Irans president.

Annonse

Teologen Rouhani vant presidentvalget i Iran allerede i første valgrunde 14. juni med 50,71 prosent av stemmene. Innsettelsesseremonien i Teheran søndag varsler et brudd med forgjengeren Mahmoud Ahmadinejads uforsonlige utenrikspolitikk ved at representanter fra vestlige land er invitert til å delta.

Riktignok er ingen politikere fra Washington eller Tel Aviv invitert, men overraskende nok mottok London, som har holdt sin ambassade i Teheran stengt i snart to år, to invitasjoner. Den ene adressert til den sittende regjeringen, den andre til Jack Straw, utenriksminister fra 2001 til 2006. Teheran fulgte opp sjarmoffensiven med å gratulere det britiske kongehuset med den nye tron-arvingen, prins George. Selv om den britiske regjeringens representant ikke vil møte opp, har Straw svart at han vil besøke Teheran om kort tid.

Det har også kommet en forsiktig gest fra Washington, som nylig lettet eksportrestriksjoner på legemidler og utstyr til Iran. I Israel har president Shimon Peres sagt til Reuters at han er sikker på at Rouhanis politikk vil bety en forbedring.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse