Annonse

Annonse

12:09 - 21. juni 2013

Ekstrem tildeling

Ytringsfriheten er mest interessant i ytterkantene, mener Fritt Ords styreleder Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Var forberedt: Georg Fredrik Rieber-Mohn er hjemme på Ringerike, mens debatten raser om Fritt Ords støtte til en kontroversiell islam-kritiker. – Vi visste at dette ville skape debatt, sier han. Foto: Siv Dolmen

– Dere får mye kritikk for støtten til Peder Are Nøstvold Jensen, kjent som bloggeren Fjordman. Kritikerne bruker ord som gift, hat og ekstremisme om Jensens meninger. Hvorfor mener du at han bør få penger for å gi ut bok?

– Det var en vanskelig avgjørelse som voldte tvil i styret. Under normale omstendigheter ville dette vært en grei innvilgelse av støtte til et bokmanuskript. Det som gjorde saken vanskelig, var at søkeren tidligere hadde markert seg med meget sterke høyreradikale synspunkter og ekstreme ytringer som vi alle i styret tar sterk avstand fra. Det var jo ikke disse ytringene vi skulle støtte, men mange kunne komme til å identifisere bokprosjektet med personens tidligere synspunkter. Det var ikke noe spesielt oppsiktsvekkende eller ekstremistisk eller sterkt krenkende i de enkelte kapitlene vi har lest, og det er på det grunnlaget vi avgjorde tildelingen. Vi har ikke vært i tvil om innholdet i det vi fikk forelagt. Vi mener det har en verdi for demokratiet og debatten i det norske samfunnet at denne mannen får fremstilt sin sak i helhet, så lenge det er uten krenkelser. Det vil også være av stor verdi om vi får en debatt om hva Jensen egentlig står for, at man får ham frem i åpent terreng og at alle som ønsker å angripe ham, får anledning til det.

– Dere utsatte behandlingen i flere måneder, hvorfor?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt