Annonse
13:17 - 29. august 2013

Dronningen av Europa

Krisen i Europa ga en kjedelig politiker med beslutningsvegring mulighet til å bli verdens mektigste kvinne, ifølge to biografier.

Merkel på hjemmebane: Stemningen var stor da forbundskansler Angela Merkel besøkte Winsen sørøst for Hamburg tirsdag denne uken. Foto: Fabian Bimmer/NTB Scanpix
Annonse

Meningsmålingene viser at det finnes flere koalisjonsalternativer, men det er lett å gjette hvem som kommer til å være forbundskansler i Tyskland når stemmene er talt opp 22. september: Det blir Angela Merkel, politikeren som innehar en sterk andreplass på magasinet Forbes’ liste over verdens mektigste mennesker – bak Barack Obama, men før Vladimir Putin og pave Frans.

Forfatterne av den ferske boken Angela Merkel: A Chancellorship Forged in Crisis sparker fra når de beskriver hvilke muligheter Merkel har til å påvirke det hele. «Hvis hun vil (…) har Merkel hittil uante muligheter til å trekke Europa i hvilken retning hun måtte ønske», skriver Alan Crawford og Tony Czuczka, som til vanlig er journalister i nyhetsbyrået Bloomberg News. Boken er mer en fortelling om hvordan hun har forholdt seg til gjeldskrisen som har herjet Europa enn en tradisjonell biografi. Gjennom intervjuer med åpne og anonyme kilder får vi vite det som ikke akkurat er en statshemmelighet: Som en høytstående amerikansk embedsmann oppsummerer det, har Merkel vært «den viktigste beslutningstageren ved alle avgjørende øyeblikk i krisen».

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse