Annonse
14:40 - 13. juni 2013

Domstol i hardt vær

Kenyas nye president får reise dit han vil, selv om han er tiltalt ved Den internasjonale straffedomstolen.

Maktpolitisk transitt: Kenyas president Uhuru Kenyatta hadde politiske samtaler i London i mai. 9. juli skal han etter planen møte i retten i Haag, tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: ANDREW COWIE / AP / NTB Scanpix
Annonse

For noen uker siden ba Ugandas president Yoweri Museveni og Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn sine kolleger i Den afrikanske union (AU) om å slutte seg til et forslag der Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag blir erklært som en rasistisk domstol som bare er ute etter afrikanere. De fleste afrikanske lederne støttet entusiastisk erklæringen, til tross for at Fatou Bensouda fra Gambia har overtatt som hovedanklager ved ICC.

Den afrikanske misnøyen med ICC begynte for alvor med arrestordren på Sudans president Omar al-Bashir i 2009, for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser begått i Darfur. Senere kom også folkemord med i tiltalen. Mens vestlige land og organisasjoner støttet opp om arrestordren, ble den kritisert av både AU og Den arabiske liga, og av land som Kina og Russland.

Mange forskere hevdet at ICC la kjelker i veien for å gjennomføre fredsavtalen som ble undertegnet i 2005 mellom Sudans regjering og frigjøringsbevegelsen SPLM i Sør-Sudan. Hvordan ville det bli mulig å samarbeide om fred med en president som måtte til Haag uansett hvor godt han eventuelt begynte å oppføre seg? Svaret fra daværende hovedanklager i ICC var at man forhandler ikke med forbrytere og at ICC var en realitet som det internasjonale samfunn for alvor må begynne å forholde seg til.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse