13:06 - 04. juli 2013

Dømmes til… ingenting

Bedrifter som «dømmes» for brudd på etiske retningslinjer får ingen straff. – Det kan og bør regjeringen gjøre noe med, mener 53 organisasjoner.

Miste privilegier: Kronprinsparet, statsrådene Trond Giske og Bård Vegar Solhjell og andre medlemmer av næringslivsdelegasjonen møter pressen i hagen på hotellet Shangri-la i Jakarta, november 2012. Muligheten til å delta på slike delegasjonsreiser er et eksempel på privilegier bedrifter bør miste dersom de bryter etiske retningslinjer, mener paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø. Foto: NTB SCANPIX

Investor John Fredriksen og nærings-minister Trond Giske har de siste ukene utkjempet et realt basketak om fiske-selskapet Cermaq, som i gamle dager het Statens Kornforretning. Siste utvikling i saken er at Fredriksen ikke nådde frem, mens staten 25. juni kjøpte seg opp til en eierandel i Cermaq på 59,17 prosent.

Mens denne maktkampen har skapt avisoverskrifter, har en ny rapport om Cermaq fått mindre oppmerksomhet. Rapporten er interessant, ikke bare fordi den gir kritiske perspektiver på hvordan et norsk, statseid selskap oppfører seg i utlandet, men også fordi den viser hva som skjer etter at et selskap har vært gjennom kvernen i den institusjonen som ligner mest på en domstol for bedriftenes samfunnsansvar. Det fulle navnet på institusjonen er «OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv».

– Dette kontaktpunktet er det nærmeste vi kommer en domstol, sier Gunhild Ørstavik. Hun er seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM), en paraplyorganisasjon der 53 sivil-samfunnsorganisasjoner er medlemmer.

Annonse