Annonse
15:47 - 29. august 2013

Diplomatisk pengeknipe

Norge har tre millioner kroner låst på en konto og en nyoppusset ambassadørbolig stående tom i Venezuela.

Tom og dyr residens: Den norske ambassadørboligen i Venezuelas hovedstad Caracas, ble pusset opp for 18,5 millioner kroner. Nå er den til salgs, men det er tvilsomt om Norge får ta hele salgsinntekten ut av landet, hvis eiendommen i det hele tatt blir solgt. Foto: Statsbygg
Annonse

– Det er en frustrerende situasjon. Vi står egentlig helt maktesløse, sier avdelingsdirektør Siri Berg i Statsbygg utland.

Den norske ambassaden i Venezuela stengte dørene 31. mai i år etter 45 års drift. Ambassaden holdt til i et flunkende nytt bygg, der de norske diplomatene flyttet inn i februar 2012. Utenriksdepartementet brukte 15 millioner kroner på dette nybygget.

Statsbygg, som på vegne av det offisielle Norge eier ambassader og ambassadørboliger i utlandet, solgte den gamle ambassaden i Venezuelas hovedstad Caracas i mai 2012. Salgssummen var på åtte millioner bolívar fuertes (VEF), som etter den daværende vekslingskursen tilsvarte omtrent 11,1 millioner kroner. På grunn av Venezuelas restriksjoner på å føre valuta ut av landet, fikk Statsbygg bare lov til å ta hjem en tredjedel av salgssummen, opplyser Siri Berg.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse