Annonse
15:47 - 29. august 2013

Diplomatisk pengeknipe

Norge har tre millioner kroner låst på en konto og en nyoppusset ambassadørbolig stående tom i Venezuela.

Tom og dyr residens: Den norske ambassadørboligen i Venezuelas hovedstad Caracas, ble pusset opp for 18,5 millioner kroner. Nå er den til salgs, men det er tvilsomt om Norge får ta hele salgsinntekten ut av landet, hvis eiendommen i det hele tatt blir solgt. Foto: Statsbygg
Annonse

– Det er en frustrerende situasjon. Vi står egentlig helt maktesløse, sier avdelingsdirektør Siri Berg i Statsbygg utland.

Den norske ambassaden i Venezuela stengte dørene 31. mai i år etter 45 års drift. Ambassaden holdt til i et flunkende nytt bygg, der de norske diplomatene flyttet inn i februar 2012. Utenriksdepartementet brukte 15 millioner kroner på dette nybygget.

Statsbygg, som på vegne av det offisielle Norge eier ambassader og ambassadørboliger i utlandet, solgte den gamle ambassaden i Venezuelas hovedstad Caracas i mai 2012. Salgssummen var på åtte millioner bolívar fuertes (VEF), som etter den daværende vekslingskursen tilsvarte omtrent 11,1 millioner kroner. På grunn av Venezuelas restriksjoner på å føre valuta ut av landet, fikk Statsbygg bare lov til å ta hjem en tredjedel av salgssummen, opplyser Siri Berg.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt