Annonse
09:22 - 11. oktober 2013

Den vanskelige forhuden

Amerikanske barneleger omskjærer smågutter for helsens skyld. Skandinaviske kolleger vil forby inngrepet. Begge hevder forskningen gir dem rett.

Instrumentene som brukes: En kniv, en klemme, en nål.
Annonse

I fjor døde en liten gutt etter å ha blitt omskåret på et legekontor i Norge. Barneombud Anne Lindboe, som den gang jobbet ved Rettsmedisinsk institutt, var med på å obdusere ham.

– Det var så meningsløst. Jeg bestemte meg for at dette vil jeg ikke være med på. Barn skal ha et vern mot noe som potensielt er dødelig, sier hun. 

Lindboe er barnelege. Som barneombud har hun frontet kampen mot rituell omskjæring av penisene til nyfødte norske gutter. I forrige uke kulminerte det med en uttalelse der de nordiske barneombudene og barnelegeforeningene går inn for en nedre aldersgrense. Dersom uttalelsen blir tatt til følge, vil det bety verdens første forbud mot omskjæring av små guttebarn.  

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»